20 december 2021

Een contra-expert bij brand- en waterschade

Een contra-expert bij brand- en waterschade

Wat is een contra-expert? Wat doet hij en waarvoor kunt u hem inschakelen? Daar gaan we het in dit artikel uitgebreid over hebben. Een contra-expert is zeer belangrijk wanneer we het hebben over uw rechten en plichten.

Meer lezen

Een contra-expert heeft alles te maken met uw rechten en plichten. Wat we daarmee bedoelen is het volgende: U heeft recht op een contra-expert en hij zorgt ervoor dat uw verzekeraar aan de rechten en plichten voldoet. Zie hem als een 3e persoon die er op toeziet dat u de vergoeding ontvangt die past bij uw schade. Die vergoeding is onder andere afhankelijk van de schadevaststelling, de interpretatie van polisvoorwaarden en de waarde van spullen. Dát is dan ook vaak waar de schoen wringt tussen een schade-expert en een contra-expert.

De schade-expert komt eerst langs

Een contra-expert is als het ware een 'tegen'-expert. Hij staat tegenover de schade-expert van uw verzekeraar om uw belangen te behartigen. Daarom moet er wel eerst een schade-expert langs zijn gekomen. Bij grotere schades laat een verzekeringsmaatschappij bijna altijd een schade-expert langskomen die een schaderapport opmaakt en met een vergoeding komt. Helaas is in veel gevallen de vergoeding lang niet voldoende om de schade ervan te kunnen herstellen. Vaak moet u voor het herstel van de schade een groot deel uit eigen zak betalen. Lang niet iedereen beschikt over voldoende middelen waardoor er gauw financiële problemen kunnen ontstaan.

De rol van uw contra-expert

Een contra-expert waakt hiervoor. Hij doet een eigen schadevaststelling en gaat vervolgens in gesprek met uw schade-expert om voor u de juiste vergoeding naar boven te krijgen. Daarbij wordt opnieuw gekeken naar de polisvoorwaarden en de waarde van spullen. Onthoud dat hij erop toeziet dat u ontvangt waar u recht op heeft. Het verschil tussen de uitkering van een schade-expert en een contra-expert kan extreem ver uit elkaar liggen. Iemand kan in de eerste instantie bijvoorbeeld 500,- ontvangen voor een waterschade, terwijl met de hulp van een contra-expert 7500,- ontvangen kan worden voor dezelfde schade.

Waar bent u op zoek naar?

U zoekt dus een expert die u kan helpen, maar zoekt u een schade-expert of een contra-expert? Wat we vaak zien is dat men het niet eens is met de schade-expert die de verzekeringsmaatschappij heeft gestuurd, waardoor men een soort van second-opinion wil laten uitvoeren. In dat geval bent u op zoek naar een contra-expert. Heeft u een hele nieuwe schade? Laat dan eerst een schade-expert van uw verzekeraar langskomen. Uw verzekeraar regelt deze expert voor u.

Zelf uw contra-expert inschakelen

Uw verzekeraar kiest dus welke schade-expert langs komt, u heeft hier geen invloed op. Wanneer u een contra-expert wil inschakelen, moet u dit zelf doen. Dit gaat dit niet via uw verzekeraar, gelukkig maar! Anders was deze expert (ook) niet helemaal onafhankelijk.

Wij vinden dat een expert die uw schade inventariseert eigenlijk niet ingeschakeld mag worden door een verzekeraar. Als een verzekeraar een schade-expert inschakelt komt bij ons de vraag naar boven: 'hoe onafhankelijk kun je dan werkelijk zijn als schade-expert?' Je wil als schade-expert je baas namelijk tevreden houden, dit (vaak) ten koste van de verzekerde klant.

Kortom, het is goed dat u zelf een contra-expert in de arm moet nemen. Onderzoek dan wel of het expertisebureau geen banden met verzekeringsmaatschappijen heeft. Anders zou dat wel eens de onafhankelijkheid kunnen aantasten.

De prijs voor een contra-expert

Welke prijs er zit aan een contra-expert? U betaalt er niets voor maar het is dan wel een voorwaarde dat u verzekerd bent. Bent u niet verzekerd? Dan betaalt u wel voor een contra-expert. Verzekeringsmaatschappijen zijn wettelijk verplicht gesteld om de kosten voor een contra-expert te vergoeden. De contra-expert declareert zijn kosten dan ook bij uw verzekeringsmaatschappij. U betaalt hier nooit een extra factuur voor. U heeft er immers al voor betaald in uw maandelijkse verzekeringspremie.

Met dit gegeven kunt u zich voorstellen dat een verzekeringsmaatschappij nooit graag te koop loopt met uw recht op een contra-expert. Zij moeten deze contra-expert namelijk betalen en bovendien moeten zij óók nog eens de hogere vergoeding aan u uitbetalen.

Zoals u leest is de contra-expert werkelijk onmisbaar bij vooral grotere water- en brandschades. Heeft u er mee te maken, doe dan een melding via ons formulier. Wij bekijken of u een schade-expert of contra-expert nodig heeft en nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Schakel een contra-expert in!