Wij helpen je graag verder.
Is je daklekkage verzekerd? Wij onderzoeken de schade kosteloos
Bijna niets is zo vervelend als daklekkage in huis. Plotseling druppelt het water van je plafond en je vraagt je meteen af waar het water vandaan komt. Veel mensen schieten dan daarbij gelijk in de stress; “Is mijn daklekkage wel verzekerd – of had ik hier een extra dekking voor moeten afsluiten?” En ben je verzekerd voor daklekkage, maar werkt je verzekeraar niet mee; wat zijn dan nog de opties? In dit artikel leggen wij het je uit.
Is de daklekkage verzekerd?
Over het algemeen zijn de inspectiekosten en gevolgschade bij lekkage aan het dak verzekerd onder de opstalverzekering. Denk daarbij aan de vaste elementen in je huis, zoals de muren en plafonds. Wellicht zijn er door het binnenkomende water ook losse spullen beschadigd geraakt in het huis. Daarvoor moet je de inboedelverzekering aanspreken. Ook voor gevolgschade aan een zwevend gelegde vloer spreek je de inboedelverzekering aan. Gaat het om een vastgelijmde vloer, dan moet je bij de opstalverzekeraar zijn.
De oorzaak, bijvoorbeeld de kapotgevroren dakgoot, is niet gedekt. Reparatie of herstel hiervan dien je uit eigen zak te betalen. Dat lijkt een beetje gek, maar de verzekeraar wil dat je je eigen huis goed onderhoudt en dat is natuurlijk niet de plicht van je verzekeraar.
Wij onderzoeken je schade onafhankelijk
Ook bij een daklekkage kan het nog weleens gebeuren dat de schade-expert van de verzekeraar niet helemaal met de vergoeding komt waarop je had gehoopt. Terecht of onterecht, dat is natuurlijk de vraag. Zelf kun je dit niet onderzoeken; je zult dat door een contra-expert moeten laten doen. Wij bieden voor dit soort situaties contra-expertise aan, maar wat is dit nu eigenlijk precies?
Contra-expertise is onafhankelijke schade-expertise. Wij worden niet ingeschakeld door verzekeraars en hebben ook geen financiële belangen bij hen. Dat maakt ons werkelijk onafhankelijk, waardoor wij een schade op de echte waarde kunnen vaststellen bij een second opinion. Wij worden ingeschakeld door jou. Daarom staat jouw belang bij ons op de eerste plaats.
Altijd kosteloos bij lekkage aan het dak
Ondanks het feit dat een daklekkage verzekerd is, kunnen de kosten voor reparatie toch flink oplopen. Dan wil je natuurlijk niet ook nog moeten betalen voor een second opinion van een contra-expert. Gelukkig hoeft dat ook niet.
De Nederlandse overheid heeft namelijk bepaald dat verzekeraars de mogelijkheid voor contra-expertise moeten aanbieden. Je verzekeraar moet dus de kosten betalen voor de contra-expert die jij zélf inschakelt. Dit is een wettelijke verplichting. Je ontvangt nooit een factuur van ons, omdat wij onze kosten rechtstreeks declareren bij je verzekeraar.
Daarom zal een verzekeraar je meestal niet snel adviseren om een contra-expert in te schakelen voor je daklekkage. De kans is namelijk groot dat zij jou daardoor een hogere vergoeding moeten betalen.
Wanneer is daklekkage niet verzekerd?
Daklekkage is niet gedekt wanneer de oorzaak bij je buren ligt. In zo’n situatie kun je de schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van je buren. Verder wordt een vermijdbare situatie meestal niet gedekt. Denk daarbij aan opgelopen waterschade, omdat je een raam vergat te sluiten voordat het noodweer uitbrak.
Achterstallig onderhoud kan ook een reden zijn voor de verzekeraar om geen vergoeding uit te keren. Hier kan nog wel een discussiepunt ontstaan, want wanneer is er sprake van achterstallig onderhoud en wanneer niet? Ook hierbij kan de contra-expert uitkomst bieden.
Doe vandaag nog een melding van je daklekkage. Bij calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar en voor minder dringende zaken kun je ons bellen tijdens kantooruren
De Nederlandse overheid heeft wettelijk bepaald dat verzekeraars de redelijke kosten voor contra-expertise moeten betalen aan klanten die een inboedel- en/of opstalverzekering hebben afgesloten bij hen. Onze kosten zijn altijd redelijk. Daarom zul je als verzekerde nooit een rekening van ons ontvangen. De gedachte achter deze wet is dat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan tegenover een verzekeringsmaatschappij.