Wij helpen je graag verder.
Lekkage vanuit de badkamer, hoe is dat verzekerd?
Heb je lekkage vanuit de badkamer opgelopen? Vaak bevindt een badkamer zich op de eerste verdieping. Het nadeel daarvan is dat de lekkage ervoor zorgt dat het water zichtbaar wordt op de benedenverdieping, bijvoorbeeld via het plafond of langs de muren. Vervelend, want je hebt nu te maken met een waterschade die moet worden vergoed en hersteld – maar dekt je verzekering dit? In veel gevallen wel, maar soms ook niet.
Slim achterhalen van de oorzaak
Is de lekkage in de badkamer niet direct zichtbaar? Ga dan niet zelf beginnen met hakken en breken op basis van een vermoeden. Je kunt beter een lekdetectie laten uitvoeren. Dit scheelt je een hoop tijd en kosten. Meestal is het inschakelen van een lekdetectie gedekt door de verzekering. Wij raden je wel aan om dit eerst te melden bij je verzekeraar, zodat daar in ieder geval nooit misstanden over kunnen ontstaan.
Slechte kitnaden zijn niet gedekt
Bij een lekkage vanuit de badkamer zien we meestal dat slechte kitnaden de oorzaak zijn. Het onderhoud van deze kitnaden valt in principe onder het onderhoud van het huis. Wanneer je dit onderhoud nalaat, kan de verzekering natuurlijk niet opdraaien voor de schade die daaruit voortvloeit. De vraag is alleen wel of dit de werkelijke oorzaak is van de lekkage.
Onze onafhankelijke schade-expert inschakelen
Onze onafhankelijke schade-expert, die je zelf zult moeten inschakelen, bekijkt de schade grondig. Vervolgens bekijkt hij of de expert van je verzekeraar wel de juiste conclusies heeft getrokken. Trekt je verzekeraar een foute conclusie? Dan kan het gevolg daarvan zijn dat je te horen krijgt dat je schade niet gedekt is. Op die reactie – en kosten – zit je natuurlijk niet te wachten.
Behalve het vaststellen van slecht onderhouden kitnaden kunnen er natuurlijk nog veel meer redenen zijn waarom je onze onafhankelijke schade-expert inschakelt bij een lekkage in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarin de schade weliswaar gedekt is, maar de vergoeding zo laag wordt ingeschat, dat je het herstel daarmee nauwelijks kunt betalen. Onze schade-expert kan de schade dan opnieuw vaststellen en daarover in gesprek gaan met je verzekeraar. In meer dan 90% van de gevallen komt de aangeboden schadevergoeding dan hoger uit.
De gevolgschade is gedekt, níet de oorzaak
Belangrijk is om dit te beseffen: als een schade binnen de dekking valt, is daarmee alsnog nooit de oorzaak gedekt. Neem bijvoorbeeld een lekkende sifon in de badkamer. De waterschade die door de lekkage is veroorzaakt, komt in aanmerking voor een vergoeding. Maar je moet wel zelf betalen voor het vervangen van de sifon.
Welke verzekering spreek je aan voor de lekkage vanuit de badkamer?
Dit ligt eraan waar de schade zich bevindt. Is er schade ontstaan aan muren en plafonds, de vaste elementen van het huis? Dan moet je de opstalverzekering aanspreken. Is er ook nog schade ontstaan aan de meubels of andere losse spullen? Dan spreek je je inboedelverzekering aan.
De inboedelverzekering is overigens niet verplicht. Wij raden wel aan om deze af te sluiten voor bijvoorbeeld situaties zoals deze. De opstalverzekering is alleen verplicht voor woningeigenaren. Huurders zijn er vaak niet verantwoordelijk voor om deze verzekering af te sluiten. Deze taak ligt bij de VVE of de verhuurder. In geval van problemen, kun je via hen de schade melden.
Wees er snel bij om meer schade te voorkomen
Een lekkage in de badkamer kan langzaam ontstaan. Het vervelende daarvan is dat zo schimmelvorming ontstaat, die pas vaak na geruime tijd wordt ontdekt. Dit is niet bevorderlijk voor je gezondheid. Bovendien gaan materialen, zoals hout en isolatiemateriaal, na verloop van tijd rotten door het vocht. Daarom raden wij aan om er snel bij te zijn, zodra je enige vorm van lekkage vanuit je badkamer hebt ontdekt.
Doe vandaag nog een melding van je schade. Bij calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar en voor minder dringende zaken kun je ons bellen tijdens kantooruren.
De Nederlandse overheid heeft wettelijk bepaald dat verzekeraars de redelijke kosten voor contra-expertise moeten betalen aan klanten die een inboedel- en/of opstalverzekering hebben afgesloten bij hen. Onze kosten zijn altijd redelijk. Daarom zul je als verzekerde nooit een rekening van ons ontvangen. De gedachte achter deze wet is dat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan tegenover een verzekeringsmaatschappij.