Home / Lekkage / Gevolgschade door lekkage

Schade in en rondom het huis

Gevolgschade door lekkage

Je ziet het gebeuren: er lekt water vanaf het plafond of langs de muren. Er ontstaat gevolgschade door de lekkage en je weet niet goed wat je ermee aan moet. Misschien vraag je je wel af of dit nu de enige schade is, of dat er ook nog veel meer niet-zichtbare schade is ontstaan? Onze onafhankelijke schade-expert kan alle gevolgschade door lekkage voor je vaststellen en je helpen met het claimen van deze schade bij je verzekeraar. Op deze manier ontvang je de vergoeding die écht aansluit bij de omvang van de schade.

Gevolgschade door lekkage, hoe zit dat precies met de verzekering?

Waarom een eigen schade-expert inschakelen?

Wanneer je de verzekeraar inschakelt, gebeurt er van alles. De verzekeraar zal zelf een schade-expert bij je langs sturen om de gevolgschade te onderzoeken. De verzekeraar schakelt deze expert zelf in en eigenlijk is dat een beetje gek. Het lijkt op de slager die zijn eigen vlees keurt. Kan zo’n expert die de verzekeraar heeft gestuurd wel écht objectief de gevolgschade vaststellen – en daaraan een eerlijke vergoeding voor de lekkage koppelen? Dat probleem kun je alleen oplossen door zelf ook een schade-expert in te schakelen. Een onafhankelijke derde partij, die de gevolgschade door lekkage ook onafhankelijk vaststelt.

Gevolgschade aan inboedel of opstal

Door een lekkage kan er gevolgschade aan jouw inboedel en opstal ontstaan. Je inboedel bestaat uit de losse spullen in je huis, zoals je bank die waterschade heeft opgelopen door de lekkage. Hiervoor moet je je inboedelverzekering aanspreken.

Wanneer de lekkage gevolgschade aan de opstal heeft veroorzaakt, hebben we het over schade aan de vaste elementen van het huis, zoals de plafonds, muren of bijvoorbeeld een vastgelijmde vloer. Voor deze gevolgschade zul je je opstalverzekering of woonhuisverzekering moeten aanspreken.

Wanneer is er geen dekking?

Wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud, kan dit een probleem geven voor de dekking van de gevolgschade. Daklekkage kan namelijk ontstaan doordat je het dak of bepaalde houten constructies niet goed hebt onderhouden. Lekkage kan zelfs ontstaan door een dakgoot die je niet goed schoongehouden hebt. Dit zijn voorbeelden van situaties waarin je verzekeraar kan weigeren om je een vergoeding te geven voor de gevolgschade van de lekkage.

Is achterstallig onderhoud gedekt?

Dit kan nog weleens een punt van discussie zijn. Soms is het overduidelijk dat de lekkage – en daarmee de gevolgschade – is ontstaan door achterstallig onderhoud. Maar dit is lang niet altijd het geval. Wanneer je daar zelf ook twijfels over hebt, doe je er goed aan om onze schade-expert in te schakelen. Hij stelt vast of achterstallig onderhoud daadwerkelijk de reden is van de lekkage.

Is er dekking bij nalatigheid?

Heb je er helemaal niet aan gedacht om je (zolder)raam dicht te doen terwijl het flink regent? Dan is er sprake van nalatigheid. Nalatigheid is ook niet gedekt en eigenlijk is daar weinig tegenin te brengen. Dat is wel het geval bij de vraag over wat precies achterstallig onderhoud is in jouw specifieke situatie. Wanneer je nalatig bent geweest en er is gevolgschade ontstaan, spreek je ook niet echt van lekkage. Een lekkage is het gevolg van een niet gewenste, ontstane opening, waardoor water naar binnen kan dringen. Bijvoorbeeld door een defect aan het dak of aan een houten constructie. Een open raam kun je geen defect noemen dat reparatie vereist.

Oorzaak van lekkage is nooit gedekt

De oorzaak van een lekkage is nooit gedekt. Als de gevolgschade wordt vergoed door je inboedel- of opstalverzekering, moet je zelf opdraaien voor de reparatiekosten van de lekkage.

Daarbij is het wel vermeldenswaard om te weten dat een lekdetectie meestal wel wordt vergoed. Daarmee ben je al een heel eind op weg richting de reparatie van de oorzaak.

Wat kost een eigen schade-expert?

Het inschakelen van een eigen schade-expert is kosteloos voor mensen die een inboedel-, opstal- of woonhuisverzekering hebben afgesloten. Deze onafhankelijke schade-expert werkt onder de noemer contra-expert. Hij brengt als derde partij een onafhankelijke schadevaststelling van de gevolgschade op tafel en gaat daarover in gesprek met je verzekeringsmaatschappij. Samen komen zij tot een vergoeding die beter past bij de gevolgschade door de lekkage. Een verzekeraar is verplicht om de kosten voor deze expertise te declareren. Sterker nog, dit is vastgelegd in de wet. Wij werken dus niet voor niets, maar wij sturen je nooit een rekening voor onze diensten.

Vertel ons vandaag nog over je gevolgschade door de lekkage en meld je schade. Bij calamiteiten zijn wij 24/7 bereikbaar. Voor minder dringende zaken kun je ons bellen tijdens kantooruren.

De Nederlandse overheid heeft wettelijk bepaald dat verzekeraars de redelijke kosten voor contra-expertise moeten betalen aan klanten die een inboedel- en/of opstalverzekering hebben afgesloten bij hen. Onze kosten zijn altijd redelijk. Daarom zul je als verzekerde nooit een rekening van ons ontvangen. De gedachte achter deze wet is dat gedupeerden er niet alleen voor hoeven te staan tegenover een verzekeringsmaatschappij.

Deel deze informatie!

Jouw eigen expert

Schade melden

Gaat het om een aansprakelijkheidskwestie? *

Wil jij ook meer resultaat en minder zorgen?

Meld bij ons de schade aan je woning en ontvang direct hulp!

Snel, eenvoudig en goed resultaat!

Meer vergoeding in
4 eenvoudige stappen

Stap 1

Schade melden

Je kunt bij ons je schade melden door te bellen of door het formulier op deze pagina in te vullen. Wij vragen niet direct al je gegevens omdat wij je privacy erg belangrijk vinden.

Stap 2

Schadevaststelling

We stellen de schade vast. Hiervoor komen wij meestal bij je langs. Onze onafhankelijke experts zijn zeer ervaren in het vaststellen van schade en kijken naar álle gevolgschade.

Stap 3

Wij gaan in gesprek

De bevindingen van onze experts en die van je verzekeraar, worden naast elkaar gelegd en besproken. Wij maken ons sterk voor het maximaliseren van jouw vergoeding.

Stap 4

Meer vergoeding!

Er is meer dan 90% kans dat je door onze hulp een hogere vergoeding ontvangt. De uiteindelijke vergoeding van de verzekeraar wordt rechtstreeks op je rekening gestort en van ons ontvang je nog steeds geen factuur.